Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της HFEA (Human Fertilisation & Embryology Authority) στο Ηνωμένο Βασίλειο, δηλαδή της αρχής που ελέγχει τη λειτουργία των μονάδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, για το έτος 2008 οι λόγοι που οδήγησαν ένα ζευγάρι σε θεραπείες υπογονιμότητας ήταν κατανεμημένοι ως εξής:
Ανδρική υπογονιμότητα: 29.8%
Γυναικεία υπογονιμότητα: 28.0%
Πολλαπλοί παράγοντες (γυναικείοι και ανδρικοί): 10.3%
Το υπόλοιπο ποσοστό αφορά την ανεξήγητη υπογονιμοτητα.
Οι συχνότερες διαταραχές που μπορεί να οδηγήσουν στη γυναικεία υπογονιμότητα:
Ορμονικές διαταραχές, έλλειψη ωορρηξίας, κατεστραμμένες ή βουλωμένες σάλπιγγες, ενδομητρίωση, ανεπαρκής τραχηλική βλέννα, αντισπερματικά αντισώματα, αποτυχία του εμβρύου να συγκολληθεί στη μήτρα, ινομυώματα, πρόωρη εμμηνόπαυση, σύνδρομο πολυκύστικων ωοθηκών, συμφύσεις από προηγούμενες εγχειρήσεις και φλεγμονές των αναπαραγωγικών οργάνων, όπως πυελική φλεγμονή (PID), η οποία μπορεί να προκλήθηκε από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως τα χλαμύδια και η βλεννόρροια.
Διαταραχές που μπορεί να προκαλέσουν ανδρική υπογονιμότητα:
Χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων κατά την ανάλυση σπερματος (λιγότερο από 20 εκατομμύρια σπερματοζωαρίων ανά ml σπέρματος), χαμηλός όγκος σπέρματος (προκαλείται από μηχανική απόφραξη ή από την απουσία των απαγωγών αγγείων του σπέρματος), χαμηλή κινητικότητα σπέρματος (ανικανότητα του σπέρματος να προχωρήσει ικανοποιητικά ώστε να συναντήσει το ωάριο για γονιμοποίηση), ανώμαλη μορφολογία σπερματοζωαρίου με αποτέλεσμα την ανικανότητα γονιμοποίησης του ωαρίου, χαμηλός αριθμός φυσιολογικού σπέρματος, ανυπαρξία σπέρματος και ανικανότητα ή αποτυχία εκσπερμάτωσης.
Πολύ συχνά συνυπάρχει ένα μικρό πρόβλημα υπογονιμότητας στη γυναίκα με ένα μικρό πρόβλημα στον άντρα. Αυτά από μόνα τους δεν αποτελούν σοβαρή αιτία υπογονιμότητας (και η γυναίκα και ο άντρας είναι κατά βάση γόνιμοι), ο συνδυασμός τους όμως επιφέρει την αδυναμία επίτευξης εγκυμοσύνης (αθροιστικό αποτέλεσμα). Μιλάμε δηλαδή για τη γονιμότητα του ζευγαριού. Σε κάθε περίπτωση σημαντικός είναι και ο παράγοντας «τύχη».