Υστεροσκόπηση

Τι είναι η Yστεροσκόπηση

Είναι η εξέταση του εσωτερικού του τραχήλου και της μήτρας, του ενδοτραχήλου και του ενδομητρίου, με τη χρήση μίας λεπτής κάμερας που εισάγεται διαμέσου του κόλπου και του τραχήλου. Με την υστεροσκόπηση η εξέταση γίνεται υπό άμεση όραση και μεγέθυνση με ακρίβεια και αξιοπιστία μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη μέθοδο (π.χ. υπερηχογράφημα, αξονική ή μαγνητική τομογραφία, απόξεση). Εάν υπάρχουν παθολογικές καταστάσεις (π.χ. υπερπλασία, πολύποδες, ινομυώματα, συμφύσεις, διάφραγμα κλπ) ταυτόχρονα με τη διάγνωση γίνεται και θεραπεία (επεμβατική υστεροσκόπηση). Η διαγνωστική και η μικρο-επεμβατική υστεροσκόπηση γίνονται με τοπική αναισθησία ενώ στην επεμβατική υστεροσκόπηση εφαρμόζεται τοπική ή ελαφρά γενική αναισθησία. Η παραμονή στην Κλινική κυμαίνεται από μία έως 24 ώρες ανάλογα με την περίπτωση.

Υστεροσκόπηση & Αιμορραγίες μήτρας

Αιμορραγίες μήτρας παρουσιάζονται σε περίπου 20% των γυναικών και εμφανίζονται είτε με μεγάλη απώλεια αίματος με την περίοδο είτε με ακανόνιστη αιμορραγία σε διάφορες φάσεις του κύκλου. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ιδιαίτερα σε γυναίκες μεγαλύτερες των 35 ετών, η αιμορραγία οφείλεται σε προβλήματα του ενδομητρίου όπως , υπερπλασία και ινομυώματα. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου αυξάνεται με την ηλικία και η έγκαιρη διάγνωση αποκτά επιπλέον σημασία σε γυναίκες μεγαλύτερες των 45-50 ετών. Με την υστεροσκόπηση γίνεται άμεση διάγνωση του αιτίου της αιμορραγίας και ταυτόχρονα εφαρμόζεται και θεραπεία στην πλειοψηφία των περιπτώσεων.

Υστεροσκόπηση & Υπερπλασία – Πολύποδες – Ινομυώματα

Υπερπλασία είναι η διόγκωση του ενδομητρίου που οφείλεται συνήθως σε ορμονικά ή ιδιοπαθή αίτια αν και, σπανιότερα, μπορεί να υποκρύπτει κακοήθεια. Οι  πολύποδες και τα ινομυώματα (υποβλεννογόνια) είναι ογκίδια του ενδομητρίου ή, σπανιότερα, του ενδοτραχήλου. Οι ασθενείς με τα παραπάνω προβλήματα συνήθως παρουσιάζουν αιμορραγίες ή/και υπό-γονιμότητα  αν και ενίοτε τα προβλήματα αυτά ανακαλύπτονται τυχαία κατά τον προληπτικό έλεγχο. Συνήθως είναι καλοήθεις καταστάσεις αλλά η περίπτωση κακοήθειας μπορεί να αποκλεισθεί μόνο έπειτα από ιστολογική εξέταση (βιοψία) που προϋποθέτει πλήρη αφαίρεση του προβλήματος με επεμβατική υστεροσκόπηση.

Υστεροσκόπηση & Συμφύσεις ενδομητρίου

Συμφύσεις ενδομητρίου είναι η παρουσία ουλώδους ιστού στο ενδομήτριο και δημιουργούνται μετά από τραυματισμό (απόξεση, αποβολή, ενδομήτριο σπιράλ) ή φλεγμονή του ενδομητρίου. Οι συμφύσεις ενδομητρίου ενοχοποιούνται για υπομηνόρροια (μείωση της ποσότητας του αίματος της περιόδου),και αποβολές. Η υστεροσκόπηση είναι η μοναδική μέθοδος αξιόπιστης διάγνωσης των συμφύσεων ενδομητρίου. Η θεραπεία των συμφύσεων με υστεροσκόπηση αποτελεί μια ιατρική πρόκληση ανάλογα με την περίπτωση.

Υστεροσκόπηση & Υπό-γονιμότητα

Με την υστεροσκόπηση εξετάζεται λεπτομερώς ο ενδοτράχηλος και το ενδομήτριο. Σήμερα, είναι επιβεβλημένο να γίνεται υστεροσκόπηση σε περιπτώσεις ανεξήγητης υπό-γονιμότητα, αποτυχίας εξωσωματικής γονιμοποίησης και αποβολών. Επιπλέον, η υστεροσκόπηση γίνεται σε κάθε περίπτωση όπου ασθενείς με  υπό-γονιμότητα υποβάλλονται σε λαπαροσκόπηση .

Υστεροσκόπηση & Καρκίνος 

Αιμορραγία από τη μήτρα είναι από τα πρώτα συμπτώματα του καρκίνου του ενδομητρίου, η συχνότητα του οποίου αυξάνει με την ηλικία. Η υστεροσκόπηση και η ιστολογική εξέταση (βιοψία) αποτελούν τη μοναδική αξιόπιστη μέθοδο διάγνωσης του καρκίνου του ενδομητρίου,η έγκαιρη αντιμετώπιση του οποίου συχνά αποβαίνει σωτήρια για την ασθενή.

Υστεροσκόπηση & Πρόληψη

Σε ορισμένες γυναίκες παρουσιάζεται αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης υπερπλασίας, πολυπόδων και καρκίνου του ενδομητρίου. Παράγοντες κινδύνου αποτελούν καταστάσεις όπως παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, θεραπεία με Ταμοξιφαίνη για καρκίνο μαστού και ιστορικό υπερπλασίας ή πολυπόδων ενδομητρίου. Στις γυναίκες αυτές συνιστάται περιοδική διαγνωστική υστεροσκόπηση για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

Ερωτήσεις & Απαντήσεις

Θα πονάω μετά την Υστεροσκόπηση;
Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι αμελητέος, παρόμοιος με πόνο περιόδου, διαρκεί 1-2 μέρες και υποχωρεί με απλά παυσίπονα.

Θα έχω αίμα και για πόσες μέρες μετά την υστεροσκόπηση;
Μικρή κολπική αιμόρροια παρουσιάζεται για 1-2 μέρες μετά από διαγνωστική υστεροσκόπηση και 1-3 εβδομάδες μετά από επεμβατική υστεροσκόπηση.

Πότε μπορώ να επιστρέψω στην εργασία μου;
Την επομένη μέρα μετά από διαγνωστική υστεροσκόπηση και 2-3 μέρες μετά από επεμβατική υστεροσκόπηση οι περισσότερες γυναίκες επιστρέφουν στην εργασία τους.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές και πόσο συχνές είναι;
Χειρουργικές επιπλοκές όπως τραυματισμός μήτρας, αιμορραγία, υπερφόρτωση υγρών και φλεγμονή παρατηρούνται σε λιγότερο από 1% των περιπτώσεων. Επιπλοκές αναισθησίας είναι εξαιρετικά σπάνιες, συμβαίνουν σε λιγότερο από 1 στις 1000 περιπτώσεις και είναι συνήθως ήπιες. Η υστεροσκόπηση είναι μια ασφαλέστατη χειρουργική επέμβαση με την προϋπόθεση ότι πραγματοποιείται από έμπειρη ιατρική ομάδα που χρησιμοποιεί σύγχρονη τεχνολογία.

Το ασφαλιστικό ταμείο μου καλύπτει το κόστος της υστεροσκόπησης;
Η πλειοψηφία των ασφαλιστικών ταμείων καλύπτει ένα μέρος των εξόδων. Το συνολικό κόστος μειώνεται σημαντικά λόγω της βραχείας νοσηλείας στην Κλινική και της ταχείας ανάρρωσης και επιστροφής στην εργασία της ασθενούς.